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The Bankruptcy Abuse Prevention and Consumer Protection Act of 2005 
 
Identification of Child Support Obligation: 
 
Question 1: How will bankruptcy trustees determine the existence of family support obligations 
and the addresses of obligees?  
 
Answer 1: A person filing for bankruptcy must declare to the court, under penalty of perjury, 
information on the existence of family support and all other financial obligations in the 
bankruptcy petition.  Current bankruptcy forms 
[http://www.usdoj.gov/ust/eo/bapcpa/defs/index.htm] are structured to identify the existence of 
support obligations.  Form B6E (10/05) “Schedule E – Creditors Holding Unsecured Priority 
Claims” includes a category for “Domestic Support Obligations” for which a debtor must 
provide a creditor’s/obligee’s name and mailing address.  DOJ guidance for the Chapter 7 and 
Chapter 13 Section 341 meeting of creditors requires that bankruptcy trustees ensure that debtors 
answer specific questions for the record at the meeting, including “Do you have a domestic 
support obligation?  To whom?  Please provide to me the claimant’s address and telephone 
number, but do not state it on the record.”  Guidance for Chapter 13 also specifies soliciting 
information on “Are you current on your post-petition domestic support obligations.”  On this 
basis, bankruptcy trustees would be able to identify to which state child support agency to 
provide notices and to provide notices to the child support obligees. 
 
State Agency Addresses for Notices: 
 
Question 2: Must a county-operated state child support program provide a single state level 
address to which bankruptcy trustees will send notices?   
 
Answer 2: Yes, each state child support agency must identify a single bankruptcy reporting 
contact to which bankruptcy trustees will send notices.  Bankruptcy law requires notices to be 
sent to the “child support enforcement agency established under sections 464 and 466 of the 
Social Security Act for the State in which such holder [obligee] resides.”   
 
Question 3: What automated method of providing updates (or more specific contact 
information) might be developed, such as adding a "Bankruptcy Contact" to the state level 
contact lists in the Office of Child Support Enforcement’s (OCSE) online Intergovernmental 
Referral Guide?   
 
Answer 3: OCSE will explore this idea.  At present, state child support agencies should email 
OCSE with changes in bankruptcy reporting contacts.  OCSE will provide the information to the 
Department of Justice (DOJ) to update its website that provides addresses for bankruptcy trustees 
[http://www.usdoj.gov/ust/eo/bapcpa/ds/index.htm]. 
 
Question 4: Does DOJ’s Executive Office for United States Trustees have an automatic 
reporting system that might be used to transmit electronic notices over a secure CSE network to 
the appropriate IV-D agency?   
 
Answer 4: DoJ has no such system at this time. 
 
 
 
 



 
 
 
Question 5: Could trustees send notices to the Federal level OCSE for matching with the Federal 
Case Registry?  If not, would legislation be required?   
 
Answer 5: Reporting to the Federal level is not appropriate at this time.  Legislative changes 
might be required to both Federal bankruptcy and child support statutes to enable reporting to the 
OCSE rather than direct reporting to state child support agencies. 
 
Content of Notices to State Child Support Agencies: 
 
Question 6: In what form will notice from bankruptcy trustees to state child support agencies be 
and how will that notice be transmitted?   
 
Answer 6: New bankruptcy law provisions [11 U.S.C. sections 704, 1106, 1202, and 1302] 
require trustees to provide “written notice” to state child support agencies in custodial parents’ 
states of residence regarding a debtor’s child support obligations.  DOJ’s U.S. Trustee Program 
appoints and supervises the network of bankruptcy trustees (except in Alabama and North 
Carolina where bankruptcy courts appoint and supervise) and has issued to trustees the 
guidelines and sample notices attached to this action transmittal.     
 
Question 7: What information will notices include?  Will SSN and date of birth be required on 
notices sent to state child support agencies?   
 
Answer 7: Bankruptcy law for initial notices specifies inclusion only of the name, address, and 
telephone number of debtor.  However, DOJ’s sample notices to state child support agencies 
include the name, address, and telephone number of the child support obligee; the name and 
Social Security Number (SSN) of the obligor, and the bankruptcy case number.  DOJ requested 
that bankruptcy trustees include SSNs on notices specifically to assist in identification of IV-D 
cases. 
 
State Child Support Agency Actions in Response to Notices: 
 
Question 8: What should a state child support agency do if it receives a report for which there is 
no IV-D case?   
 
Answer 8: A state child support agency need take no action on a report for which it has no 
associated IV-D case, but must treat any information received as confidential according to state 
agency security procedures.  
 
Question 9: Must a state child support agency send its own notice to each obligee in case a 
trustee fails to attempt or succeed in directly notifying an obligee?   
 
Answer 9: There is no requirement for a state child support agency to notify each obligee 
regarding bankruptcy notices received. 
 
 
 
 
 
 
 



 
 
 
Enforcement Actions during Bankruptcy: 
 
Question 10: Are there special rules to be followed if a state child support agency undertakes to 
establish or enforce a child support obligation during a bankruptcy proceeding?   
 
Answer 10: State child support agencies should follow the same procedures as had been working 
previously with their local bankruptcy courts.  Procedures for various types of bankruptcy in 
place prior to the recent amendments remain.  The U.S. courts’ website provides general 
guidance on various types of bankruptcy 
[http://www.uscourts.gov/bankruptcycourts/bankruptcybasics.html]. 
 
Question 11: Will state child support agencies be prohibited from sending out billing statements 
and requests for payment during the bankruptcy period and what procedures should be followed?   
 
Answer 11: State child support agencies should continue to send out billing statements and 
requests for payment as was done prior to the new legislation.  If a debtor in bankruptcy has a 
child support obligation, a proof of claim should be filed to make sure that the bankruptcy trustee 
is aware of the claim regarding any available asset.  A failure to file a proof of claim does not 
discharge debt, but makes it less likely that assets will be secured to satisfy a support obligation. 
 
Question 12: How should proofs of claim be filed if the state child support agency has two types 
of "priority" claims, i.e., domestic support claims where money is owed to the spouse or 
custodial parent and money owed directly to the state as reimbursement for public assistance 
received?  
 
Answer 12: The state child support agency should file proofs of claim consistent with guidance 
from the relevant local bankruptcy court.  “Proof of Claim” forms used by some local bankruptcy 
courts require that claims for domestic support obligations be broken down into the unassigned 
and assigned support categories specified in 11 U.S.C. 507(a)(1)(A) & (B).   
 
Question 13: What happens if the state child support agency receives collections in excess of the 
obligor’s debt in a bankruptcy in which it has filed a proof of claim? Will the state child support 
agency be penalized?  
 
Answer 13: Excess funds from a bankruptcy estate should be treated as would overpayments 
from any other payment source.  There is no provision to penalize a state child support agency 
for receiving an overpayment. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 



 
 
 
Question 14: Should proofs of claim be filed if the state child support agency has a lien against 
the debtor's property, since the new law only grants priority for "unsecured" domestic support 
obligations?   
 
Answer 14: Yes, it is appropriate for the IV-D agency to file a proof of claim with the relevant 
local bankruptcy court regarding any claim, including existing liens against the debtor’s 
property, in attempting to satisfy a domestic support obligation.  If the child support agency has 
already secured a lien against an obligor’s property when the obligor enters into bankruptcy 
proceedings, that lien remains in effect.  A ‘proof of claim’ is a written statement and verifying 
documentation filed by a creditor that describes the reason that the bankruptcy debtor owes the 
creditor money.  IV-D agencies may include information regarding all legal or equitable interests 
of the debtor, including debtor’s property upon which the IV-D agency has secured a lien, which 
might be available to satisfy the child support obligation. 
 
Question 15: Will state child support agencies be prohibited by the automatic stay from filing 
executions/liens, contempt actions, motions for judgment, and other actions not enumerated in 
section 214 during a bankruptcy proceeding?   
 
Answer 15: State child support agencies should continue to file enforcement actions that were 
allowed prior to the new legislation.   
 
Question 16: Is there any information available on the impact on current tax intercept 
procedures? 
 
Answer 16: Cases certified on the Federal offset system are no longer required to be excluded 
from Federal Income Tax Refund Offset during the bankruptcy period.  See Federal Offset 
EFlash #05-55 (12-29-05) or contact Margaret Carter (202-260-7861, mcarter@acf.hhs.gov) for 
further information. 
 
Question 17: Can a state child support agency submit a passport denial request to the 
Department of State after a bankruptcy has been filed?   
 
Answer 17: Yes; passport denial requests may continue to be electronically submitted to OCSE 
for forwarding to the Department of State even after a bankruptcy filing. 
 
Chapter 13 Discharge: 
 
Question 18: Are there any special procedures in relation to Chapter 13 plans of which state 
child support agencies should be aware?   
 
Answer 18: A child support obligor will not be eligible for Chapter 13 discharge until “in the 
case of a debtor who is required by a judicial or administrative order, or by statute, to pay a 
domestic support obligation, after such debtor certifies that all amounts payable under such order 
or such statute that are due on or before the date of the certification (including amounts due 
before the petition was filed, but only to the extent provided for by the plan) have been paid.” [11 
U.S.C. 1328(a)]   
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Question 19: If the state child support agency is a primary creditor, does that mean child support 
will be paid off before the Chapter 13 bankruptcy period expires or will the payments for back 
child support be stretched out for the established period of the bankruptcy?   
 
Answer 19: All disposable income from property of the estate will be applied as a first priority 
to child support debt during bankruptcy supervision.  However, the Chapter 13 repayment plan 
may have specified that discharge may occur as long as the debtor is current on ongoing support 
and payments on arrears, as specified under the bankruptcy plan.  All arrears will not necessarily 
have been completely paid before bankruptcy discharge.  
 
Question 20: Will state child support agencies be given an opportunity to object to a bankruptcy 
discharge if child support obligations are not met?   
 
Answer 20: Standards of good practice require bankruptcy trustees to ask the debtor about his or 
her child support situation; however, most courts do not require a separate certification regarding 
satisfaction of child support obligations.  The bankruptcy court’s focus is upon giving holders of 
claims notice that contest is available regarding the dischargeability of a specific claim and a 
child support debt is not dischargeable.  Still, on motion of any party in interest after the hearing 
on notice, the bankruptcy court may for cause extend the time fixed before bankruptcy discharge.  

 


