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PROGRAM INSTRUCTION  

TO:   ACF Regional Offices State Agencies and Indian Tribes Administering the Title IV-B 

Child and Family Services Program 

SUBJECT:   Time Limits Regarding the Expenditure of Title IV-B, Subpart 2 Funds 

LEGAL AND RELATED REFERENCES:   Section 434(b)(2) of the Social Security Act; 45 

CFR 1357.32 and 1357.50; ACYF-PI-94-01; ACYF-PI-94-04; 45 CFR 92.3, 92.20, 92.21 and 

92.37; 31 CFR Part 205 and OMB Circular A-133. 

PURPOSE:   The purpose of this Program Instruction (PI) is to clarify the period of time within 

which title IV-B, subpart 2 funds must be expended, and the circumstances under which funds 

advanced by the State Agency to its subgrantees may be considered to have been expended. This 

PI does not apply to Court Improvement Program funds. 

BACKGROUND:   Section 434(b)(2) of the Social Security Act (the Act) precludes a state from 

expending funds "...for any fiscal year after the end of the immediately succeeding fiscal year." 

Funds not expended in accordance with that requirement are subject to disallowance. ACF has 

received inquiries from a number of States as to what constitutes an expenditure by the State 

agency for the purpose of assuring that all title IV-B, subpart 2 funds have been spent in 

accordance with the above statutory provision. Generally, these questions have asked whether 

the obligation of these funds by a State agency to a subgrantee, or an advance of such funds to a 

subgrantee, represent an expenditure of title IV-B, subpart 2 funds. 

Instruction:   In accordance with section 434(b)(2) of the Act, State or Tribal agencies must 

liquidate all obligations prior to the end of the fiscal year immediately succeeding the one in 

which the funds were awarded. 

The regulation at 45 CFR 92.3 defines outlays (expenditures) as: 

http://www.acf.hhs.gov/programs/cb/laws_policies/policy/pi/1994/pi9401.htm
http://www.acf.hhs.gov/programs/cb/laws_policies/policy/pi/1994/pi9404.htm


"charges made to the project or program. They may be reported on a cash or accrual basis. For 

reports prepared on a cash basis, outlays are the sum of actual cash disbursement for direct 

charges for goods and services, the amount of indirect expense incurred, the value of in-kind 

contributions applied, and the amount of cash advances and payments made to contractors and 

subgrantees. For reports prepared on an accrued expenditure basis, outlays are the sum of actual 

cash disbursements, the amount of indirect expense incurred, the value of in-kind contributions 

applied, and the new increase (or decrease) in the amounts owed by the grantee for goods and 

other property received, for services performed by employees, contractors, subgrantees, 

subcontractors, and other payees, and other amounts becoming owed under programs for which 

no current services or performance are required, such as annuities, insurance claims, and other 

benefit payments." 

The award of funds by a State or Tribal agency to a subgrantee is an obligation of funds on the 

part of the State or Tribal agency, not an expenditure. An expenditure occurs when the State or 

Tribe makes a disbursement or payment to a subgrantee. 

In addition, States or Tribes can identify appropriate advances as constituting expenditures at the 

time they are made to subgrantees. However, these advances must be made pursuant to 

regulations at 45 CFR 92.21 and applicable State/Tribal laws and procedures for expending and 

accounting for their own funds. 

These State/Tribal laws and procedures, in turn, must meet the standards for financial 

management systems described in 45 CFR 92.20. With the widespread availability and use of 

electronic fund transfer systems a State's ability to transfer funds very quickly is enhanced, 

thereby reducing the need for large advancements of funds for lengthy periods prior to their 

expenditure. Thus, states should not advance more funds in the latter part of the second Federal 

fiscal year (FFY) of each grant than can actually be expended by September 30 of that year. All 

advances of FFY 1999 funds must meet the State/Tribal and any other applicable laws and 

regulations regarding the expenditure of funds by September 30, 2000. 

Title IV-B, subpart 2 funds are subject to the audit requirements of OMB Circular A-133 and the 

Cash Management Improvement Act of 1990, as amended. 

INQUIRIES:   All inquiries should be directed to the appropriate Regional Administrator. 

      /s/ 

Patricia Montoya 

Commissioner 

Administration on Children, Youth and Families 
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