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3. Originating Office:  Office of Child Care (OCC) 

4. Key Words:  Child Care and Development Fund (CCDF); Child Care and 

Development Block Grant (CCDBG) Act 

 

 

To:  Lead Agencies administering the Child Care and Development Fund 

(CCDF) program, as amended, and other interested parties.    

 

Subject: Clarification on the CCDBG Act background check requirements and 

health and safety training requirements.  

 

References: The CCDBG Act (42 U.S.C. § 9857 et seq.), as amended; section 418 of 

the Social Security Act (42 U.S.C. § 618); 45 CFR Parts 98 and 99. 

 

Background: OCC has received questions about the CCDBG Act background check 

requirements, including questions about the applicability of the requirements, as 

well as questions about the health and safety training requirements. 

 

Questions: Please direct inquiries to the Child Care Program Manager in the 

appropriate ACF Regional Office. 

 

 

 

    

    

/s/       

___________________________________ 

    

     

     

Shannon Christian 

  Director 

Office of Child Care 
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Background Check Requirements 

 

Question: Are license-exempt child care providers that are not receiving CCDF funds required 

to meet the background check requirements? 

 

Answer: No, child care providers are not subject to background check requirements if 

they: (1) are not licensed, regulated, or registered; and (2) do not receive CCDF funds.  

Such providers do not meet the definition of “child care provider” in the background 

check section of the law and final rule. In accordance with section 658H(i)(1), the 

background check requirements in the CCDBG Act apply to all licensed, regulated, or 

registered child care providers, regardless of whether they receive CCDF funds, and all 

license-exempt providers that receive CCDF (with the exception of individuals who are 

related to all children for whom child care services are provided).  States have the 

flexibility to determine which providers are considered licensed, regulated, or registered.  

As an example, if a faith-based provider is not licensed, regulated, or registered and does 

not serve CCDF children, that provider would not be subject to the background check 

requirements of the CCDBG Act.  In addition, the list of disqualifications for 

employment specifically do not apply to child care staff members of licensed providers 

that do not serve children receiving CCDF subsidies.  This gives States the flexibility to 

determine employment disqualifications, if any, for child care providers who may be 

licensed, regulated, or registered, but do not receive CCDF funds.   

 

Background Checks Apply: Background Checks Do NOT Apply: 

Any licensed, regulated or registered provider* 

except relatives 

License-exempt Non-CCDF providers 

Any provider who receives CCDF except 

relatives 

Relative providers regardless of CCDF status 

* States have the flexibility to determine which providers are considered licensed, 

regulated, or registered. 

 

Question: If public school pre-k programs in the State are not licensed, regulated, or registered 

by the Lead Agency and do not serve any children receiving CCDF subsidy, are they required to 

meet the background check requirements? 

 

Answer: No.  Child care providers that do not meet the definition of “child care 

provider” in the law and final rule, including providers that are not licensed, regulated, or 

registered under State law and do not receive CCDF funds, are not subject to these 

requirements. In addition, our understanding is that many States do not consider public 

school pre-k programs to be child care providers, and these programs would not be 

subject to the background check requirements. 

 

Question: Are the criminal background check requirements applicable to those caregivers who 

are registered with the State solely for the Child and Adult Care Food Program (CACFP) and do 

not serve any children receiving CCDF subsidies? 
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Answer: States have discretion to determine whether or not these caregivers are 

considered “registered” and therefore subject to background checks.  In accordance with 

section 658H(i)(1), the background check requirements in the CCDBG Act apply to all 

licensed, regulated, or registered child care providers, regardless of whether they receive 

CCDF funds, and all license-exempt providers that receive CCDF (with the exception of 

individuals who are related to all children for whom child care services are provided). We 

have not defined “licensed,” “regulated,” or “registered” so States have the flexibility in 

defining these terms.  Some States consider “registered” providers to be those providers 

that receive CCDF funds.    States have the flexibility to define whether other child care 

providers are also included in this definition.  In addition, some States have different 

terms for these providers, including “listed” or “certified,” as discussed in the preamble 

language in the final rule.   

 

Question: What should a State do if all background check components are not completed within 

45 days? 

 

Answer: While we expect checks to be completed in the timeframe established by the 

Act, Lead Agencies may create their own procedures in the event that one or more of the 

components of a background check are not complete within the required 45 days. 

Likewise, States also have the flexibility to make employment decisions in the event that 

not all background check components are completed within 45 days. A State must 

process, at the very least, either the FBI fingerprint check or the search of the State 

criminal repository, using fingerprints in the State where the staff member resides, before 

a child care staff member may begin work.  

 

In instances where a State is waiting for interstate background check components, ACF 

does not intend to penalize States that have made a good faith effort to request 

information from other States.  

 

Question: Is the FBI fingerprint check duplicative of the search of the State criminal repository? 

 

Answer: The CCDBG Act requires a search of both the FBI fingerprint check and the 

State criminal history record repositories.  The FBI maintains a national criminal history 

record database which contains criminal history records from Federal, State, Tribal, and 

local agencies and is used by the FBI to facilitate interstate criminal record exchange.  

The records contained within the FBI’s database are based upon positive identification 

and provide a link between those record systems maintained in each State and the 

FBI.  However, there may be information in State databases that is not in the FBI 

database. In most cases, a search of both the State criminal records and an FBI fingerprint 

check returns the most up-to-date record and better addresses instances where individuals 

are not forthcoming regarding their past residences, or committed crimes in a State in 

which they did not reside.  

 

For States participating in the FBI’s National Fingerprint File (NFF) program, an FBI 

fingerprint check is duplicative of the search of the State’s criminal history record 

repository. The NFF States respond to record requests for all authorized noncriminal 
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justice purposes and as such the FBI ceases to maintain duplicate criminal history data for 

these States. 

 

Question: When a State is participating in the FBI’s National Fingerprint File (NFF) program, 

does an FBI fingerprint check also satisfy the requirement to search the State criminal 

repository? 

 

CCDF Background Check Components States participating in 

NFF must complete: 

States NOT participating in 

the NFF must complete: 

FBI Fingerprint Check ✓  ✓  
National Crime Information Center 

National Sex Offender Registry 
✓  ✓  

In-State Criminal Repository  ✓  
Interstate Criminal Repository in other 

States of residence for past 5 years 

Only for non-NFF States Only for non-NFF States 

State Sex Offender Registry, in State and 

other States of residence for past 5 years 

 

✓  ✓  

State Child Abuse and Neglect Registry, 

in State and other States of residence for 

past 5 years 

 

✓  ✓  

 

 

Answer: Yes, we determined that for States participating in the NFF program, an FBI 

fingerprint check satisfies the requirement to check both the FBI fingerprint database and 

the requirement to search the State’s own criminal history record repository. For States 

participating in the NFF program, a separate search of the State criminal history record 

repository is not necessary as this type of search is performed prior to forwarding the 

fingerprints to the FBI as part of the NFF participation requirements.  

 

The same is true for the interstate background check requirements: we have determined 

that an FBI fingerprint check also satisfies the requirement to perform an interstate check 

of another State’s criminal history record repository if the responding State (where the 

child care staff member has resided within the past five years) participates in the NFF 

program. It is unnecessary to conduct both the FBI fingerprint check and the search of an 

NFF State’s criminal history record repository.  

 

However, if a State does not participate in the NFF program, separate searches of both 

the FBI database and the State’s criminal history record repository are required.   For 

these non-NFF States, there is no measurement for the percent of duplication between the 

State and FBI databases, and therefore both are required, as indicated in the CCDBG Act.  

Additionally, searches of non-NFF State criminal history repositories are required if the 

individual has resided in a non-NFF State within the past five years. 
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More information on the NFF, including the list of participating States, can be found 

here: https://www.fbi.gov/services/cjis/compact-council/interstate-identification-index-

iii-national-fingerprint-file-nff 

 

 

Health and Safety Training Requirements 

 

Question: Are caregivers, teachers, and directors working for CCDF providers required to 

complete health and safety training prior to caring for children unsupervised?   

 

Answer: The Lead Agency must identify those health and safety trainings that are 

required prior to caring for children unsupervised, but has flexibility in determining such 

requirements. 45 CFR 98.44(b)(1)(i) of the CCDF final rule requires Lead Agencies to 

describe in their plans their established requirements for pre-service or orientation 

training that addresses “[e]ach of the requirements relating to matters described in § 

98.41(a)(1)(i) through (xi) and specifying critical health and safety training that must be 

completed before caregivers, teachers, and directors are allowed to care for children 

unsupervised.” (Emphasis added.)  The Lead Agency has flexibility to determine which 

of these trainings are required prior to serving children unsupervised (i.e., not supervised 

by an individual who has completed the trainings).   

 

There is a discrepancy between the final rule’s regulatory language and the preamble 

language at 81 FR 67507.  The preamble mistakenly states that: 

• “During those three months, caregivers and teachers who provide direct care for 

children must be supervised until training is completed in pediatric first aid and CPR, 

safe sleep practices, standards precautions to prevent communicable disease, poison 

prevention, and shaken baby syndrome/abuse head trauma” and 

• “Because SIDS and other trainings are so important to health and safety, § 

98.41(b)(1)(i) of the final rule requires supervision during the pre-service or 

orientation period.” 

 

These two statements are errors. The final rule’s regulatory language takes precedence 

over the preamble, so the Lead Agency has the flexibility to specify trainings required 

prior to unsupervised care.  The trainings described in the preamble may be treated as 

recommendations or suggestions, but are not requirements. 

https://www.fbi.gov/services/cjis/compact-council/interstate-identification-index-iii-national-fingerprint-file-nff
https://www.fbi.gov/services/cjis/compact-council/interstate-identification-index-iii-national-fingerprint-file-nff

