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To:  Lead Agencies administering the Child Care and Development Fund 

(CCDF) program, as amended, and other interested parties.    

 

Subject: State-Tribal Coordination Regarding the CCDF Requirements  

 

References: The CCDBG Act (42 U.S.C. § 9857 et seq.), as amended; section 418 of 

the Social Security Act (42 U.S.C. § 618); 45 CFR Parts 98 and 99; 

CCDF-ACF-PI-2015-03; and ACYF-PIQ-CC-97-01. 

 

Background: OCC has received questions relating to how states and tribes need to coordinate to 

ensure that child care providers receiving CCDF funds meet the CCDF 

requirements. 

 

Questions: Please direct inquiries to the Child Care Program Manager in the 

appropriate ACF Regional Office  

 

 

 

    

    

    

   

  

/s/       

___________________________________ 

Shannon Christian 

  Director 

Office of Child Care 
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Question: Where do the CCDBG Act and the regulations require state and tribal coordination for 

CCDF services? 

Answer: As outlined in the CCDF-ACF-PI-2015-03, the Act includes several provisions 

that specifically address state and tribal coordination: 

• Sec. 658D(b)(1)(E): At the option of the tribe, State Lead Agencies must 

consult, collaborate, and coordinate with the tribes in a timely manner in 

the development of the State Plan. 42 U.S.C. §9858b(b)(1)(E); see also 45 

CFR 98.10(f). 

 

States must be proactive and timely in reaching out to the tribal officials 

for collaboration and are required to describe how they consulted, 

collaborated, and coordinated with tribes in their State Plans (81 FR 

67540). The CCDF regulations recognize the need for states to conduct 

formal, structured consultation with tribal governments, including tribal 

leadership (81 FR 67448).  Many states and tribes have consultation 

policies and procedures in place. 

• Sec. 658E(c)(2)(O)(i): State Lead Agencies must describe in their Plans 

how they coordinate services with tribal early childhood programs in order 

to expand accessibility and continuity of care. 42 U.S.C. 

9858c(c)(2)(O)(i); see also 45 CFR 98.14(a)(1). 

 

• Sec. 658E(c)(2)(P): State Lead Agencies must demonstrate how they are 

encouraging partnerships with tribes and tribal organizations to leverage 

existing service delivery systems for child care and development services 

and to increase the supply and quality of child care services.  42 U.S.C. 

§9858c(c)(2)(P); see also  45 CFR 98.14(a)(4). 

 

• Sec. 658E(c)(2)(G): State Lead Agencies must have training and 

professional development in place designed to enable child care providers 

to promote the social, emotional, physical, and cognitive development of 

children and to improve the knowledge and skills of the child care 

workforce. This training and professional development must also be 

accessible to CCDF child care providers supported through Indian tribes 

or tribal organizations.  The training and professional development should 

also, to the extent practicable, be appropriate for Native Americans. 42 

U.S.C. § 9858c(c)(2)(G); see also 45 CFR 98.44(b)(2)(iv) and (vi). 

 

Although tribes are not required to meet the statutory and regulatory 

requirements for having a training and professional development 

framework, we strongly encourage tribes to work with states to ensure that 

state training and professional development opportunities are accessible to 

Tribal CCDF child care providers.  Tribal CCDF programs should also 

coordinate with other childhood development programs located in the 

https://www.acf.hhs.gov/occ/resource/guidance-on-ccdbg-act-of-2014-relevant-to-tribes
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tribal service area, including any programs that support the preservation 

and maintenance of Native languages (81 FR 67540).   

 

• Sec. 658O(c)(5): The Act mandates that, for child care services funded by 

CCDF, the eligibility of Indian children for a tribal program does not 

affect their eligibility for a state program.  42 U.S.C. § 9858m(c)(5); see 

also 45 CFR 98.80(d). 

 

Census data indicates over 60 percent of American Indian and Alaskan 

Native families do not reside on reservations or other Native lands; 

therefore, significant numbers of eligible Indian children and families are 

served by State Lead Agencies.  Eligible Indian children who reside in 

tribal service areas continue to have dual eligibility to receive child care 

services from either the state or tribal CCDF program (81 FR 67534). 

(Dual eligibility is further discussed in ACYF-PIQ-CC-97-01.) 

 

In addition, there are similar requirements on tribes to coordinate with the State Lead 

Agencies, to the maximum extent feasible. Sec. 658O(c)(2)(A), 42 U.S.C. § 

9858m(c)(2)(A) and 45 CFR 98.82 require Tribal Lead Agencies to coordinate with state 

CCDF programs and with other federal, state, local, and tribal child care and child 

development programs.  

 

 

Question: When a state uses its CCDF funds to support child care providers on tribal 

reservations or service areas, how do the CCDF health and safety requirements apply? Does the 

state need to ensure that those child care providers are meeting the state’s requirements? 

 

Answer: All child care providers who receive CCDF funds are subject to the health and 

safety requirements in the CCDBG Act, including the monitoring and background check 

requirements. State Lead Agencies have the option to develop written agreements with 

tribes, who will ensure that the health and safety requirements are met. 

 

The Final Rule clarified that all tribes receiving CCDF funds are required to meet the 

health and safety requirements at § 98.41(a), which include requirements around a list of 

health and safety topics; health and safety training; setting group size limits and ratios; 

and compliance with child abuse reporting requirements (81 FR 67538). In addition, all 

tribes are required to meet the monitoring requirements at § 98.42 and the background 

check requirements at § 98.43. However, at § 98.83(d)(2) and (3), the Final Rule allows 

Tribal Lead Agencies to describe an alternative monitoring approach and/or an 

alternative background check approach in their Tribal Plans. These provisions give Tribal 

Lead Agencies some flexibility in determining which monitoring and background check 

requirements should apply to child care providers.  Tribes cannot use this flexibility to 

bypass these requirements altogether, but may introduce strategies that are more 

culturally appropriate or more financially feasible for their communities. These 

alternative approaches are subject to ACF approval. 

 

https://www.acf.hhs.gov/occ/resource/piq-acyf-piq-cc-97-01
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A tribe’s CCDF health and safety requirements may be somewhat different than the 

state’s requirements. A state may use CCDF funds to support child care providers on 

tribal reservations or service areas that are meeting the tribe’s CCDF health and safety 

requirements. It is not necessary for the state to require those child care providers 

receiving both State CCDF and Tribal CCDF funds to meet additional or duplicative state 

requirements (although a state may require state standards at its option). 

 

In instances in which a tribe is using its CCDF funds to support a child care provider that 

is licensed by the state or meeting State CCDF requirements, the same is true. It is not 

necessary for the tribe to require additional or duplicative requirements. Although not 

required, states and tribes have the option of developing a written agreement that 

formally outlines the mutually agreed upon requirements. 

 

As part of this written agreement, the state and tribe may establish procedures for the 

tribe to provide documentation or assurances to the state indicating that the CCDF 

requirements have been met by a particular provider.  Self-certification by the provider 

would not be sufficient to demonstrate compliance with health and safety requirements. 

 

 

Question: When a state uses its CCDF funds to support child care providers on tribal 

reservations or service areas that also receive Tribal CCDF funds, how do the CCDF eligibility 

requirements apply? Specifically, which eligibility requirements apply, the tribe’s CCDF policies 

or the state’s CCDF policies?  

 

Answer: The CCDF Final Rule gave tribes additional flexibility around the eligibility 

requirements. Tribal Lead Agencies receiving large or medium allocations are subject to 

the new and revised provisions around eligibility for services– including, but not limited 

to, changes regarding: the 12-month re-determination periods; the continued assistance 

provisions; and graduated phase-out. However, at 45 CFR 98.81(b)(1)(i), the regulations 

allow a tribe, if its Tribal Median Income is below 85% of State Median Income, the 

option of considering any Indian child in the tribe’s service area to be eligible to receive 

CCDF funds, regardless of the family’s income, work, or training status, provided that 

provision for services still goes to those with the highest need. 

 

In addition, tribes receiving small allocations are exempt from the majority of the CCDF 

eligibility requirements and have flexibility to set their own eligibility requirements.  If 

those small allocation tribes are providing direct services, they do need to describe their 

eligibility criteria in their Tribal Plans. 

 

Because of this additional flexibility, Tribal Lead Agencies may have eligibility 

requirements that differ significantly from the state’s requirements. For tribal child care 

providers that receive funding from both the tribal and state CCDF programs, it is not 

necessary for the state to require the provider to meet additional or duplicative state 

requirements.  Again, State Lead Agencies have the option to develop written agreements 

with tribes, who will ensure that their tribal eligibility requirements are met. 
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Question: If a state must implement new CCDF requirements by October 1, 2018 and a tribe 

must implement the new CCDF requirements by October 1, 2019, must a tribe meet the new 

requirement sooner than October 1, 2019 in order for its Tribal CCDF program and/or providers 

to receive CCDF from the state? 

 

Answer: No. ACF will continue to determine compliance for states with provisions in 

this final rule through review and approval of the FY 2019 – 2021 CCDF Plans that 

become effective October 1, 2018. For Tribal Lead Agencies, ACF will determine 

compliance through review and approval of the FY 2020 - 2022 Tribal CCDF Plans that 

become effective October 1, 2019. 

 

When a state uses their CCDF funds to support a tribe’s CCDF program and/or providers, 

it is not necessary for the tribe or provider to meet the state’s compliance date.  Tribes 

will continue to have until October 1, 2019 to implement the new CCDF requirements 

outlined in the Final Rule. 


