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1. How do we ensure that our division director has access to certify the plan?  Please 

provide your division director’s name and email to Niki Frazier at nikita.frazier@acf.hhs.gov.  
She will be able to check whether they have access to the CSBG Model State Plan, and their 
role.  If access has not been granted, you will be provided with the OLDC access form for 
completion.  Once submitted and pending no further action, access may be granted within 
one business day.  

2. Can two users with appropriate roles enter data simultaneously on the Model State Plan 
(MSP)?  Yes, two users with administrator or data entry roles can enter data 
simultaneously into the MSP.  However, two users will not be able to work within the 
same section simultaneously.   

3. Does the 2500 character limit for text boxes include spaces?  Yes, the 2500 character 
limit includes all letters, spaces, special characters and extra lines (i.e. hitting the enter 
button). 

4. What file types are we able to attach?  Allowable files include.TXT; MS Office 2003 (.DOC, 
.PPT, and .XLS); MS Office 2007/2010 (.DOCX, .PPTX, AND .XLSX); Images (.GIF, .JPG, and 
.JPEG), and PDFs.  The name of the documents that are being attached should not include 
any special characters, such as the pound sign (#) or a slash (/).   

5. What is the file size limit?  The file size limit is 10 megabytes or 10MB. 

6. If a file is over 10MB, could we alternatively post a link to where the information is on our 
website?  Depending on which question that you respond to within the Model State Plan, 
hyperlinks to information on websites are an acceptable response.  For example, as part of 
Section 2, Question 2.3, states may submit a hyperlink in response.  For additional 
clarification, please contact your OCS program specialist.   

7. Is there a limit on the number of attachments?  No, there is no limit on the number of 
attachments. 

8. Where can the SF-424M be found in the new Model State Plan (MSP) on the Online Data 
Collection System (OLDC)?  Is the SF-424M submitted separately?  The SF-424M for 
CSBG State Plan submission is now included within the Model State Plan in the OLDC system 
and has been titled “Cover Page (SF-424M).”  States must submit SF-424M as part of the 
Model State Plan. 

For territories and tribes, please use the singular Mandatory SF-424 form that can be 
completed without Model State Plan entry. 
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9. Under the Cover Page (SF-424M), when it says “attach per agency instructions,” have 
instructions been sent about what documents need to be attached?  There is no required 
attachment for the SF-424M by the Office of Community Services.    

10. Can OCS remove the option to add an attachment to the Cover Page (SF-424M) to avoid 
confusion for the authorizing official?  No. Unfortunately this option can’t be removed in 
this year’s process.  The SF-424M is a federal Office of Management and Budget 
(OMB)-approved form and OCS is unable to alter any aspect of the approved form at this 
time.   

11. Within the Cover Page (SF-424M), will all the roles see the certify button?  No.  Only the 
authorized official and grant administrator will be able to see the button enabling 
certification. Additionally, the certify button will only appear after the plan is validated with 
no errors. 

12. It appears that States can only enter a single or one-year fiscal reporting period.  This 
seems inconsistent for States submitting a two-year plan.  Please advise.  The OLDC 
system only allows for a one-fiscal year reporting period.  However, this does not affect 
States submitting a two-year plan.  When selecting the reporting period, choose the 
upcoming 2016 fiscal year (October 1, 2015 – September 30, 2016).  Within the Cover 
Page (SF-424M) form, please select whether you are completing a one- or two-year plan.  
Please see the following chart for further instruction on making the appropriate selection 
within the Cover Page (SF-424M) in regards to your plan length.   

Plan Length 1.a. Type of 
Submission 1.b. Frequency 1.d. Version 

One-Year Plan Plan Annual Initial 

Two-Year Plan Plan Other (2 Year) Initial 

13. When completing Table 5.1 under Section 5, if an agency is a public agency, does it have 
to be a Local Government Agency or can you choose Community Action Agency?  The 
template in OLDC does allow a Local Government Agency to be identified as a Community 
Action Agency.  As a general rule, a public agency that has been identified as a Community 
Action Agency in prior CSBG Information Survey submissions would likely be labeled in this 
way in these new forms.  While procedures for officially designating a Community Action 
Agency differ in each State, only those public agencies that are specifically identified as 
Community Action Agencies (e.g. in their organizational title, the agency mission, or another 
official local or state designation process) should be identified as Community Action 
Agencies in Table 5.1.  Please reach out to your OCS program specialist for further 
assistance to address this question as necessary. 

14. How and where do we add the signed assurance of collaboration with faith based 



organizations as described in IM-141?  In the Model State Plan, all assurances will be 
found in Section 14.  The faith-based organization assurance as described in IM 141 can be 
found in Section 9, Question 9.6.     

15. Does the certifying official have to complete Sections 14 and 15, or by certifying the 
document show that they are in agreement?  By certifying the account, the certifying 
official shows that they are in agreement with the assurances (Section 14) and certifications 
(Section 15).  

16. Should you only validate after all sections are completed?  Or are you able to validate as 
often as is necessary?  It is possible to validate as often as necessary.  However, please 
be aware that a validation will be performed for the entire plan, which means that error 
messages will appear for any sections that have not yet been completed.  OCS 
recommends validating after you have completely filled out the plan, or at most after each 
section.  If you do choose to validate after each section, however, errors will show for 
subsequent sections even if you have not yet gone into that section.  All errors will clear 
after you complete the questions, and re-validate.  Remember to save after each section. 

17. Is validation just an opportunity to error/omission check?  Yes, the “validate” option is an 
opportunity to conduct an error and omission check.  In order for you to be able to submit 
your application, all errors must be cleared from the application.  Validating at the end of 
the process allows you to know that you have completely filled out an error-free plan. 

18. On "print” will we see a list of all attachments?  No, at this time, you will not see the list 
of attachments.  To see a list of attachments submitted as part of your plan, please click 
the “View/Add Attachments” button located at the top and bottom of every section within 
the CSBG MSP, and within the “Report Sections.” 

19. Can you periodically check the status of the report after submission for errors and 
comments from OCS?  Yes, states will be able to check the status of plan review and 
acceptance throughout the process by viewing the “Report Form Status Page.”  
Additionally, you will receive an automatically- generated email from the system each time 
the status changes.  

20. I have completely entered my plan and am having some issues.  How should I proceed? 
Please send any issues that you are having to both Monique Alcantara 
at melania.alcantara@acf.hhs.gov and Niki Frazier at nikita.frazier@acf.hhs.gov.  When 
emailing, please include the MSP question number, and any possible screen shots of error 
messages. 

21. When I try to switch to the new home page, it won't let me enter using either Internet 
Explorer or Chrome. Help!  If this happens, please send an email to both Monique 
Alcantara at melania.alcantara@acf.hhs.gov and Niki Frazier at nikita.frazier@acf.hhs.gov.  
OCS staff will be in contact shortly after to assist you in changing over to the enhanced 
home page.   

22. While completing the plan, I notice that the options provided do not accurately represent 
what I need to provide.  Is there any way to make changes at this point in the process? 
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The content of the Model State Plan has been approved by the Office of Management and 
Budget for a three-year period and is unable to be changed. Although OCS has worked to 
include all information needed for submission of a complete CSBG plan, the OLDC system 
does allow States to upload additional documents in several sections.  If you have 
significant issues or concerns about where to provide specific information relevant to your 
State plan, please contact your OCS Program Specialist for further consultation.  

 

23. If we are one of the states that submitted a two-year plan last year, and are submitting an 
updated second year plan, when completing the Table 7.9, do we choose FY1 or FY2 when 
filling out data?  Fiscal Year Two data should be selected to complete Table 7.9.  States 
should complete Table 7.9, using data from its currently accepted two-year plan, if 
applicable.  You may also provide Fiscal Year One data; however, it is not required.  

24. How should States with currently approved 2-year plans fill out the 1.a., 1.b., and 1.d. 
within the Cover Page (SF-424M)?  States with currently approved two-year plans should 
refer to the chart below for how to complete the Cover Page (SF-424M): 

Plan Length 1.a. Type of 
Submission 1.b. Frequency 1.d. Version 

Currently 
Approved 2-Year 

Plan Holders 
*Other (2 Year) *Other (2 Year) *Update 

25. Will the online state plan compensate for those 13 states who may submit a partial plan? 
Or will it pop up with all the errors for the sections that are not filled in?  If you are from 
one of the 13 States with an existing two-year plan--and complete the Cover Page 
(SF-424M) as noted above--only the appropriate validations will appear within the plan for 
those 13 states.  Only the 13 states who have previously been notified should complete 
the Cover Page (SF-424M) as noted above.   


