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The following questions have been received as of September 27, 2013. The answers have 
been provided by the Office of Head Start. 
 
Question:   I attended the Community Conversation meeting in New Orleans on 

September 5, 2013. We were given a hard copy of the PowerPoint 
presentation that outlined the evaluation criteria. The presentation contained 
hyperlinks to resources in ECLKC for the evaluation criteria. I am attempting to 
locate this presentation in the Applicant Support Toolkit in order to utilize the 
hyperlinks, but cannot locate it. I was hoping to be referred to where this 
might be located. 

Response:   The PowerPoint presentation that was provided at the New Orleans 
Community Conversation meeting is not available in the Applicant Support 
Toolkit.   The evaluation criteria, however is accessible via the Applicant 
Support Toolkit along with additional hyperlinks in ECLKC to Head Start 
Resources– http://eclkc.ohs.acf.hhs.gov/hslc/hs/grants/grant-
toolkit/understanding.html 

Question:  In reference to geographic location, do we need to specify certain 
neighborhoods of New Orleans or do we need to identify why New Orleans, as 
a whole, is worthy of the funds?  

 
Response:  The funding opportunity announcement (FOA) is for Orleans Parish, Louisiana.  

Applicants must specify where they are proposing to provide services within 
this larger geographic area.  Applicants may propose to serve certain 
neighborhoods, zip codes, or street boundaries or you may wish to serve the 
entire Orleans Parish area.  Applicants are encouraged to visit the current 
grantee profile to view locations where Head Start and Early Head Start 
services are currently provided with this funding: 
https://www.acf.hhs.gov/programs/ohs.funding.  

 
 
Question:   What is the exact difference between a partner agency and a delegate 

agency? For the centers who will house some of the EHS and HS spots that 
will be managed by us under this grant, are they partners or delegates? I have 
looked up the definitions but can’t seem to find a clear answer. 

 
Response:   A delegate agency has been allocated part, or all of the grantee’s 

responsibilities of running a Head Start and/or Early Head Start program.  The 
grantee is held responsible for all that the delegate does in connection with 
the delegated portion of the program.  The delegate agency must have a 
governing body.  A partner agency does not have to have a governing body. 
(Head Start Standard 45 CFR 1304.52(a)(1)) 

http://eclkc.ohs.acf.hhs.gov/hslc/hs/grants/grant-toolkit/understanding.html
http://eclkc.ohs.acf.hhs.gov/hslc/hs/grants/grant-toolkit/understanding.html
https://www.acf.hhs.gov/programs/ohs.funding


Question:  Is it appropriate for delegate (or partner) centers to partner with more than 
one grantee? Do delegates (or partners) have to pull out of an MOU if they 
have partnered with 2 centers? If so, has this caused a problem in the past 
given that we have only a couple of months, if we receive the grant, to start up 
classrooms? Can one center be operating with a certain number of children 
from one grantee, and a certain number of children from another grantee? 

 
Response:   An agency may serve as a delegate or partner agency to more than one 

grantee, given that they have the capacity and they properly segregate funds 
in order to allocate them to the correct grant.  ACF does not stipulate the 
number of memoranda of understanding a delegate or partner may have.  
Applicants should use their best judgment in determining whether they are 
able to meet the requirements contained in the funding opportunity 
announcement by using a delegate or a partner. 

 
 
Question:   Does each center that we will be partnering with need to have a DUNS 

number?  
 
Response:  The funding opportunity announcement states in Section V.2. Review and 

Selection Process that “No grant award will be made to an applicant or sub-
recipient that does not have a DUNS number (www.dbn.com) and an active 
registration at SAM (www.sam.gov).”  Please see Section III.3. for more 
information on this requirement.  If a partner agency does not act as a “pass 
through” for federal funds, then this requirement does not apply. Applicants 
should use their best judgment in determining the applicability of this 
requirement to their delegate and partner agencies. 

 


